Πρoσφατες δημοσιευσεις :

Καλώς ωρίσατε, Benvenuto, Welcome, Willkommen, Welkom Bienvenue, Bienvenido, Bem vindo, Добро, Hoşgeldiniz

Ο Δ' Κατανυκτικός Εσπερινός στο Ιερό Προσκύνημα του Χριστού στα Σπάτα

 
πηγή : www.romfea.gr, www.pemptousia.gr

 
   Παρουσία εκατοντάδων πιστών τελέστηκε σήμερα, 23 Μαρτίου ο Δ' Κατανυκτικός Εσπερινός στο Ιερό Προσκύνημα του Χριστού στα Σπάτα.
   Στον Κατανυκτικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ενώ στο Ιερό παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικονήσου κ. Ιωσήφ.
   Μετά το πέρας του Κατανυκτικού Εσπερινού ο κ. Νικόλαος αναφέρθηκε την σημασία του Σταυρού στη ζωή των πιστών.
   ''Ο Σταυρός είναι όαση μέσα στην ζωή μας, και κατά την διάρκεια της Σαρακοστής να αντλούμε δύναμη από Αυτόν'', ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.
   Επίσης ο κ. Νικόλαος εξήγησε το λόγο γιατί ζήτησε να είναι ομιλητής ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι ο Γέροντας ως μοναχός βίωνει τον πνευματικό Σταυρό αλλά και τον Σταυρό του μαρτυρίου.
   ''Σαν αύριο αγαπητοί μου Χριστιανοί συμπληρώνονται δύο χρόνια από την αποφυλάκιση του Γέροντα Εφραίμ και δεν θα μπορούσε να υπάρχει καταλληλότερος, και πιστεύουμε Γέροντα ότι είστε ο πιο σταυρωμένος και το λέω αυτό γιατί περάσατε μία φάση στη ζωή σας επώδυνη'', τόνισε ο κ. Νικόλαος.
   Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: ''Βιώσατε για τρεις μήνες την φυλακή κάτω από δραματικές συνθήκες, μεγάλης συκοφαντίας και είναι πολύ μεγάλη δοκιμασία να μας αντικρίζεται αυτή την στιγμή και να σκέφτεστε μήπως έμεις αμφιβάλουμε για εσάς... εγώ γέροντα δεν έχω βιώσει τέτοια δοκιμασία.''
  Τέλος ακολούθησε ομιλία του Ηγουμένου της Ι. Μ. Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ με θέμα τον Τίμιο Σταυρό.
 












   Για το νόημα του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού μίλησε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, μετά το πέρας του κατανυκτικού εσπερινού στο ιερό προσκύνημα του Χριστού στα Σπάτα.
   Ο Γέροντας Εφραίμ ανέφερε ότι ο Χριστός έδειξε πόσο ποθούσε τον Σταυρό, πόσο ποθούσε το πάθος, γι΄αυτό οι πατέρες αναφέρουν ότι ο Χριστός δεν σταυρώθηκε από ηττοπάθεια.
   "Η μετάνοια είναι ο τρόπος της σταυρικής ζωής, ο πόθος του Θεού που έρχεται δια των εντολών", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ηγούμενος Εφραίμ.
   Επίσης ο Γέροντας ανέφερε μερικά περιστατικά από τους γέροντες του Αγίου Όρους, όπως τον π. Παϊσιο, τον Γέροντα Ιωσήφ και τον Γέροντα Εφραίμ τον Κατουνακιώτη σχετικά με τον Σταυρό.
   Σε άλλο σημείο ο Γέροντας τόνισε ότι στο Άγιον Όρος οι πατέρες προσεύχονται για τον κόσμο και την Ελλάδα.
   "Πονάμε για εσάς, προσευχόμαστε για εσάς και η Ελλάδα μας, που βιώνει αυτή την κρίση την πνευματική σήμερα είναι γιατί επηρεαζόμαστε από διάφορες θεωρίες και ξεχάσαμε τον θησαυρό μας, που είναι η Ορθοδοξία", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γέροντας Εφραίμ.
   Ακούστε την ενδιαφέρουσα ομιλία του Ηγουμένου: