Πρoσφατες δημοσιευσεις :

Καλώς ωρίσατε, Benvenuto, Welcome, Willkommen, Welkom Bienvenue, Bienvenido, Bem vindo, Добро, Hoşgeldiniz

Η εορτή της Σαμαρίτειδος στο Ιερό Προσκύνημα Αναστάσεως Χριστού Σπάτων

 
 
Πανηγυρικά εορτάστηκε η εορτή της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος στο Ιερό Προσκύνημα Αναστάσεως Χριστού Σπάτων. Πρόκειται για ένα πανίερο και ευλογημένο προσκυνηματικό χώρο, αφού σύμφωνα με αληθινές μαρτυρίες κατοίκων, εμφανίσθηκε ο ίδιος ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός, ο Οποίος από τότε μέχρι και σήμερα αποστέλλει πλούσια τη θαυματουργική Του χάρη και την ευλογία Του στους πολυάριθμους προσκυνητές.

Οι θαυματουργικές εμφανίσεις του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού συνεχίστηκαν τόσο κατά την περίοδο της ανεγέρσεως όσο και μετά την ολοκλήρωση του έργου της ανοικοδομήσεως του περικαλλούς Ναού, σε αυτούς που προσέρχονται με πίστη και ευλάβεια στον οικοδομηθέντα, καθ’ υπόδειξή Του, πανίερο και πάνσεπτο Ιερό Προσκυνηματικό Ναό των Σπάτων.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Σαμαρίτειδος προέστη ο επιχώριος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος και έψαλλαν οι Μουσικολογιώτατοι Αθανάσιος Βουρλής κ Παναγιώτης Μπάτρης.

Στο κήρυγμά προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα, με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας αναφέρθηκε στον μυστηριακό χαρακτήρα της θεϊκής αποκάλυψης.«Σήμερα είναι Κυριακή της Σαμαρίτειδος και τιμούμε την Αγία Μεγαλομάρτυρα και ισαπόστολο Φωτεινή μια γυναίκα που δεν ήταν Ιουδαία. Δεν είχε τις προϋποθέσεις της καταγωγής για να της αποκαλυφθεί η αλήθεια. Δεν ήταν ηθικά καθαρή, φαίνεται ότι ήταν μοιχαλίδα και σε αυτήν την ψυχή έρχεται η αποκάλυψη του Θεού και έρχεται ο ίδιος ο Χριστός ξέροντας τι είναι και της κατέθεσε την αλήθεια. Της εμπιστεύθηκε την αλήθεια. Αυτό που δεν μπόρεσε να γίνει με τους Γραμματείς, με τους Φαρισαίους θα λέγαμε τους θεολόγους, τους θρήσκους ανθρώπους της εποχής εκείνης μπόρεσε να γίνει σε αυτή την γυναίκα που δεν είχε τις εξωτερικές προϋποθέσεις. Και της απεκάλυψε τη μεγάλη αλήθεια. Ότι Ο Θεός είναι πνεύμα και δεν Προσκυνείται μόνο σε τόπο κι με ανθρώπινες συνθήκες, αλλά Φιλοξενείται και Αποκαλύπτεται και μυστηριακώς Εμφανίζεται στις καθαρές ψυχές των ανθρώπων» σημείωσε ο κ. Νικόλαος.

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας υπενθύμισε τους πολύ ενδιαφέροντες διαλόγους που φιλοξενούνται στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, του Ιησού με την Σαμαρίτειδα και τον διάλογο του Ιησού με τον Νικόδημο, τον λεγόμενο κεκρυμμένο μαθητή Του, αλλά και στις διδασκαλίες του Κυρίου τη νύκτα του Μυστικού Δείπνου με τους Μαθητές, από όπου διαπιστώνεται το βαθύ πνευματικό περιεχόμενο των λόγων Του προς την Αγία Φωτεινή και Τους μαθητές Του.

«Μιλάει στη Σαμαρίτειδα για ύδωρ ζών, νερό ζωής από το οποίο κανείς όταν πίνει δεν διψάει. Εισάγεται μέσα στην ατμόσφαιρα της αιώνιας ζωής. Και αυτή νομίζει ότι της Μιλάει για ένα τύπο νερού ο οποίος είναι σαν αυτόν τον οποίο αυτή γνωρίζει. Μιλάει στους μαθητές για μια βρώση για μια τροφή αληθείας και αυτοί διερωτώνται αν κάποιος του Έφερε φαγητό να φάει».

Όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας «αυτό συμβαίνει και με εμάς. Μπορεί να ερχόμαστε στις εκκλησίες, να είμαστε χριστιανοί που ξέρουμε όλες τις ακολουθίες απ' έξω. Να είμαστε ψάλτες και να ψέλνουμε πολύ ωραία, ιερείς και να ιερουργούμε το μυστήριο, Επίσκοποι και να μην έχουμε ιδέα. Και να έρχεται ο Θεός να εμπιστεύεται την αλήθεια της αποκαλύψεώς Του σε ψυχές για τις οποίες δεν θα είχαμε καμία υποψία ότι θα το Κάνει».

Με αυτά τα παραδείγματα τόνισε τη διαφορά του Θεού από την ανθρώπινη διάνοια, το «πόσο αλλιώτικος είναι ο Θεός από τα δικά μας τα μυαλά και πόσο δύσκολη είναι η αυτή η επικοινωνία εν πνεύματι Αγίω, αλλά και πόσο αναγκαία»και κάλεσε τους πιστούς να ανοίξουν την καρδιά τους και το νου γιατί «για αυτό μας χρειάζεται ο φωτισμός του Θεού και για αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση η αγνή και ταπεινή προαίρεσή μας για να μας εμπιστευθεί ο Θεός την Αλήθειά Του».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
πηγή : www.amen.gr